Speel de Caritas Quiz over Ethiopië

Caritas International Speel de Caritas Quiz over Ethiopië
13/10/2017

In september 2017 lanceerde Caritas International haar jaarlijkse campagne over Ethiopië met o.a. een quiz op Facebook. 16 vragen, 3 quizzen, 3 weken beschikbaar, 1.092 deelnemers! Test ook uw kennis.

Vragen

1.     De hoofdstad van Ethiopië is ook de ‘hoofdstad van Afrika’. Om welke stad gaat het?

  • a)     Aksum
  • b)     Lalibela
  • c)     Addis Abeba

2.     Ethiopië is 1.104.300 km² groot. Dat is zo’n 36 keer groter dan België. Hoeveel mensen wonen er?

  • a)     minder dan 15 miljoen
  • b)     tussen 15 en 65 miljoen
  • c)     meer dan 100 miljoen

3.     In Ethiopië leven zo’n 80 bevolkingsgroepen samen. Er worden meer dan 80 talen gesproken, en meer dan 200 dialecten. Wat is de officiële taal?

  • a)     Amhaars
  • b)     Tigrinya
  • c)     Afaan Oromo

4.    Lalibela was koning van Ethiopië in de dertiende eeuw. Naar hem is een stad en een ‘achtste wereldwonder’ genoemd. Wat is dat achtste wereldwonder?

  • a)     een historische vestingstad
  • b)     een complex van rotskerken
  • c)     een nationaal park

5.     Als mosselen met frieten ons nationaal gerecht is, dan is dat van Ethiopië ‘wat’, een hutsepot geserveerd op een pannenkoekachtig brood, gemaakt van teffmeel. Teff zou je het nationale graan kunnen noemen. Maar hoe heet dat brood, dat onderdeel is van het nationale gerecht?

  • a)     samosa
  • b)     kitfo
  • c)     injera

6.    Tigray is een van de droogste regio’s van Ethiopië. Waterbronnen zijn schaars, verafgelegen en moeilijk toegankelijk. De neerslag is onvoorspelbaar. De grootste tijd van het jaar valt er gewoon géén regen. Als het toch regent, welke zijn dan doorgaans de natste maanden?

  • a)     maart en april
  • b)     mei en juni
  • c)     juli en augustus

7.     Ethiopiërs eten hoofdzakelijk granen, omdat er weinig water nodig is om granen te telen. Dankzij de waterprojecten van Caritas kunnen ze ook fruit en groenten oogsten. Goed, want die bevatten meer essentiële voedingsstoffen én veel meer water. Heb jij een idee van het waterpercentage in een paprika?

  • a)     60% water
  • b)     80% water
  • c)     90% water

8.    Het vee moet drinken, maar ook eten. Wat geven de Ethiopiërs in Tigray aan hun vee als dat door de droogte niets meer te grazen heeft?

  • a)     niets
  • b)     klei
  • c)     cactussen

9.    Veel traditionele Ethiopische gerechten ontlenen hun typische smaak aan de mix van kruiden en specerijen. Ken jij de samenstelling van berbere, de specerij die centraal staat in de Ethiopische keuken?

  • a)     gedroogde peper, kruidnagel of kaneel, knoflook, rode ui, wijnruit, kardemom en gember
  • b)     gedroogde peper, kruidnagel en kaneel, knoflook, rode ui, wijnruit, kardemom en gember
  • c)     gedroogde peper, kruidnagel, knoflook, rode ui, wijnruit, kardemom en gember.

10. De Ethiopiërs hebben hun dieren nodig. En die dieren hebben water nodig. Een geit van 35 kilogram drinkt al gauw zo’n 3 liter per dag — en méér als het heel warm is. Een os? Gemakkelijk 100 liter. Hoeveel liter water per dag heeft een ezel nodig?

  • a)     10 à 15 liter
  • b)     15 à 30 liter
  • c)     30 à 40 liter

11.  Op de plaatsen met Caritas-watervoorziening telen honderden families nu al groenten en fruit: uien, aardappelen, wortelen, sinaasappels en bananen. En tomaten. Dat gaat natuurlijk niet zonder water. Weet jij hoeveel water er nodig is voor het telen van één gemiddelde tomaat in normale omstandigheden?

  • a)     32 liter
  • b)     20 liter
  • c)     41 liter

12.  Caritas werkt al heel lang in Ethiopië. Weet jij sinds wanneer?

  • a)     1978
  • b)     1981
  • c)     1984

13.  Tigray is een van de droogste en armste regio’s van Ethiopië. Daarom focust Caritas zich met haar septembercampagne op watervoorziening voor de mensen in Tigray. Waar in Ethiopië ligt die regio?

  • a)     in het zuidwesten
  • b)     in het zuiden
  • c)     in het noorden

14. Hoeveel hectare stelt de overheid beschikbaar voor kleinschalige landbouw? Onze expert geeft het antwoord in deze video: https://youtu.be/_vdNiv4AJeM

  • a)     Tussen 0,5 en 2 hectare
  • b)     Tussen 0,5 en 3 hectare
  • c)     Tussen 0,5 en 4 hectare

15.  Een deel van de bevolking in Ethiopië is pastoralist. Wat zijn pastoralisten?

  • a)     herders
  • b)     priesters
  • c)     veldwachters

16.     Water verandert alles. Lees het verhaal van Gebresilasie op de Caritas-website. Nu er water is, teelt Gebresilasie granen, groenten en fruit. Drie keer per jaar. Hij heeft nu meer dan genoeg om van te leven. Een groot verschil met vroeger, toen hij zich 18 uur per dag krom werkte en zelfs dan nog niet genoeg had om zijn kinderen eten te geven. Wat was zijn beroep toen?

  • a)      veehouder
  • b)     wegenwerker
  • c)     houtkapper

Antwoorden

  • Zonder uitleg: 1.c ; 2.c ; 3.a ; 4.b ; 5.c ; 6.c ; 7.c ; 8.c ; 9.a ; 10.b ; 11.a ; 12.c ;13.c ; 14.a ; 15.a ; 16.c
  • Met uitleg : Klik hier voor de pdf met vragen en antwoorden

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten