Een huis vinden dankzij het Housing-café

Caritas International Een huis vinden dankzij het Housing-café

© Isabel Corthier

11/06/2017

“Goeiedag, ik bel u in verband met het appartement dat u verhuurt. Is dit nog vrij?.” Het is een vraag die eenvoudig en niet zo belangrijk lijkt. Behalve als u een vluchteling bent en uw toekomst ervan afhangt.

Moeilijke toegang tot wonen

“Soms bel ik meer dan twintig verschillende huiseigenaars in twee uur, maar het komt zelden tot een bezoek. Ik leg uit aan de eigenaars dat ik bel in naam van een erkend vluchteling die OCMW-steun krijgt, en dan verandert de toon. Soms in positieve zin, maar ook negatief”, legt Nora uit. Zij werd vrijwilligster bij het Housing-café nadat ze hier zelf werd geholpen in haar zoektocht naar een woning. Ook zij moest haar
thuis ontvluchten en alles achterlaten om in België een nieuw leven op te bouwen.

De taalbarrière maakt het zoeken naar een woning nog moeilijker. “Ik heb al eigenaars opgebeld, maar met mijn Frans wordt de bespreking moeilijk, eigenlijk onmogelijk. We zitten vast. We slagen er niet in elkaar te begrijpen. Gelukkig zijn er de Housing-cafés van Caritas”, legt Ramzy uit. De 17-jarige Afghaan kwam enkele maanden geleden alleen in België aan.

Housing-wat?

Integratiecoaches en vrijwilligers begeleiden erkende vluchtelingen in hun zoektocht naar een woning tijdens het Housing-café. Contact opnemen met eigenaars, een gezin helpen bij het intrekken in een woning, de inschrijving in de gemeente en bij het OCMW, een school zoeken: het hoort er allemaal bij.

Concreet

• We organiseren Housing-cafés in Antwerpen, Brussel, Luik en binnenkort ook in Gent.
  • In die steden zijn er een moment per week.
  • Belgen en vluchtelingen ontmoeten er elkaar in een ontspannen sfeer.

Solidaire huiseigenaar worden?

U bent eigenaar? Uw woning is beschikbaar? Kent u een eigenaar? Word solidaire huiseigenaar! Caritas International zoekt eigenaars die bereid zijn hun huis of appartement te verhuren aan erkende vluchtelingen.

Een woning te huur? Laat het weten via ons online formulier, neem contact met ons op via e-mail housing4refugees@caritasint.be of bel ons op 0472/72 04 45.

Contact ons

Verwant nieuws

Caritas International Migranten maken Europa sterker

Migranten maken Europa sterker

Caritas Europa heeft vandaag een nieuw rapport gepubliceerd: Welcome — Migrants make Europe stronger. Deze publicatie zet enkele vernieuwende integratieprojecten in Europa in de schijnwerper.