Workshop “cultuurshock”: “Ik mis mijn familie”

Caritas International België Workshop “cultuurshock”: “Ik mis mijn familie”
06/02/2017

75 Syriërs uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel kwamen vandaag samen in de Pianofabriek. Ze maken deel uit van het hervestigingsprogramma en nemen nu deel aan twee workshops van Caritas International. De eerste gaat over de zoektocht naar een woning. De tweede is een uitwisseling over het leven in België. Reportage.

“Hier zie je de cultuurshock-curve”, toont Else, integratiecoach bij Caritas International. Ze wijst naar een schema dat de emoties na hervestiging samenvat. Zo opent ze de workshop over het leven in België.

“Het doel is om de aanwezigen bewust te maken van deze emotionele realiteit”, legt Else uit. “Niet alles zal gemakkelijk zijn. Ten tweede draait deze workshop om uitwisseling. Ze zijn niet de enigen die moeilijkheden ervaren.”

Getuigenissen

Eerste oefening voor de deelnemers: benoem iets in België dat je gelukkig maakt en iets dat je ingewikkeld vindt. “Ik ben boos”, begint een deelnemer. “Mijn familie is nog in Syrië en ik ben hier. Ik mis hen.” Een andere gaat verder: “Voor mij is het gemakkelijker, want een deel van mijn familie is hier. Maar mijn vrouw mist haar familie heel erg. Bij ons is de familie heel belangrijk.” Een derde persoon, een man die zekerder is van zichzelf, probeert: “Wij missen hen zo hard en in Groot-Brittannië worden families veel sneller herenigd. Waarom niet in België?” Else legt uit dat er binnen de Europese Unie geen eengemaakte wetgeving is rond gezinshereniging.

Caritas International België Workshop “cultuurshock”: “Ik mis mijn familie”

Dankbaar

Wat hen gelukkig maakt? Veel Syriërs wijzen op de veiligheid. Hier hoef je je niet te verstoppen of bommen te vrezen. Of nog: “hier zijn de relaties met de mensen goed.” “Mijn buurman helpt me met het vinden van een job”, voegt een andere toe. Maar al snel komen de moeilijkheden naar boven: de huur die zo duur is, het gebrek aan contact met de Belgische gemeenschap, de verschillende gebruiken… “Mijn dochter wil niet gaan zwemmen met haar klas”, vertelt een vader. “Ze wil zich niet in zwempak vertonen. Waarom mag ze geen burkini dragen?” Else komt tussen: “Het is belangrijk dat ze erover kan praten. In de klas. Met de school. Maar ook thuis. Zodat ze niet alleen blijft met haar emoties.”

Een beetje verder, in een andere workshop, ontdekken de Syriërs de tips en tricks van de woningenzoektocht. Hoe zoeken? Welke huur is betaalbaar? Hoe stel je je voor aan een huiseigenaar? De Syriërs die deel uitmaken van het hervestigingsprogramma worden voor 6 maanden opgevangen door een Belgisch OCMW. Daarna moeten ze zich zien te redden om een woning te vinden. Caritas International ondersteunt en begeleidt hen hierin.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten