Collega aan het woord vanuit het Housing-café

Caritas International Collega aan het woord vanuit het Housing-café
09/01/2018

Sinds augustus 2017 heeft het Housing-café in Antwerpen er een collega bij. De 32-jarige Adnan Alahmad is intercultureel medewerker en werkte vroeger als journalist. Voor deze pagina schrijft hij teksten over bijzondere ontmoetingen en zijn ervaringen in het Housing-café.

In zijn job als intercultureel medewerker vormt Adnan een brug tussen de medewerkers, vrijwilligers en mensen die op zoek zijn naar een woning. Hij legt hen uit wat het Housing-café precies inhoudt, vertaalt en vergezelt vluchtelingen op hun afspraak om een woning te gaan bekijken. En daarnaast tovert hij prachtige teksten uit zijn pen.

Gedichten door oorlog getroffen

“Ik hou van gedichten en schrijf ook graag verhalen. In Syrië heb ik journalistiek gestudeerd en had ik een eigen tijdschrift, wel iets eenvoudiger dan de tijdschriften hier. We hadden soms problemen met de printer. Inkt en papier waren zeer duur. Maar bovenal was het door de situatie in Syrië verboden om politieke teksten te schrijven, waardoor het tijdschrift werd stopgezet. Ik had zelf nooit gedacht dat ik ook over politiek zou schrijven, maar als er oorlog is, is alles politiek. Het is altijd rond ons; in je denken, bij het ontbijt, bij de koffie,… overal. Zelfs de gedichten die ik schreef werden soms onbewust politiek getint.”

“4 jaar en 2 maanden geleden ben ik uit Syrië naar Europa gevlucht. Ik werd snel erkend als vluchteling en heb via kennissen een woning gevonden in Antwerpen. Ik had ook al gezocht in Lier, Geel en omstreken. Ik weet hoe moeilijk de woningenzoektocht is en hoe belangrijk het is om hierbij hulp te krijgen. Dankzij het Housing-café krijgen kwetsbare vluchtelingen de gepaste ondersteuning bij deze moeilijke zoektocht.”

Housing-Café als inspiratie

Zijn passie voor schrijven en ervaring in het Housing-café hebben Adnan ertoe aangezet om voor de website van Caritas te schrijven. “Mijn eerste artikel gaat over een uitzonderlijke cliënt van het Housing-café. Hij is zeer kwetsbaar. Dat was al zo in zijn thuisland, en hier is hij nog extra kwetsbaar. Zoals hem zijn er veel mensen in Europa. Hij heeft hier geen familie om hem te helpen. Mijn collega’s helpen hem bij het zetten van de eerste stappen in onze maatschappij en proberen hem te versterken in zijn zelfstandigheid.”

Benieuwd naar meer?

Lees de tekst van Adnan door op onderstaande link te klikken. Hier zullen ook zijn volgende stukken verschijnen.

Deel 1: Goedemorgen

Om twee uur wordt alles klaargezet voor onze bezoekers, die hier leven tussen de hoop om een huis te vinden waar zij hun onbestendigheid een plaats kunnen geven en de vrees dat zij die plaats alleen kunnen krijgen op de straat. […]

Klik hier voor de Arabische versie.

Verwant nieuws